Processing Coconut Pulp as Chicken Feed in Segah Hamlet, Asahduren Village, Pekutatan District, Jembrana Regency, Bali
DOI:
https://doi.org/10.51601/ijcs.v4i3.295Abstract
Coconut is one of the main products produced in Segah Hamlet, Asahduren Village, Jembrana Province, Bali. The PM-UPUD program aims to strengthen the development of farmer groups and MSMEs to strengthen agriculture-based community empowerment and livestock. The operational methods include counseling, direct practice, monitoring, and evaluation. PM-UPUD's partner farmer group is the Kusuma Dewi Farmer Women's Group based in Segah Hamlet. The challenges faced by the partners include the production of traditional tandusan oil and the management of chicken feed. Through PM-UPUD activities, farmer groups have the capacity and skills to make tandusan oil and process coconut pulp into chicken feed in an integrated and comprehensive manner. Farmer groups can now produce better tandusan oil and process coconut pulp into chicken feed. PM-UPUD activities can increase income and improve the community's welfare, especially group members.
Downloads
References
Biyatmoko, D., Syarifuddin, & Hartati, L. (2018). Kajian Kualitas Nutrisi Ampas Kelapa Fermentasi (Cocos nucifera L) Menggunakan Efective Microorganism-4 Dengan Level yang Berbeda (ZIRAA’AH, 43(3), 204–209. http://dx.doi.org/10.31602/zmip.v43i3.1469
Elyana, P. (2011). Pengaruh Penambahan Ampas Kelapa Hasil Fermentasi Aspergillus oryzae dalam Pakan Komersil Terhadap Pertumbuhan Ikan Nila (Oreochromis niloticus Linn.). Universitas Sebelas Maret.
Fadhilah, I. N., Octaviani, V., & Kurniasih, N. (2022). Nilai Nutrisi (Analisis Proksimat) Ampas Kelapa Terfementasi Sebagai Pakan Kelinci. Gunung Djati Conference Series, 7(1), 83–88. https://conferences.uinsgd.ac.id/index.php/
Hidayati, S. G. (2011). Pengolahan Ampas Kelapa Dengan Mikroba Lokal Sebagai Bahan Pakan Ternak Unggas Alternatif di Sumatera Barat. Jurnal Embrio, 4(1), 26–36. https://ojs.unitas-pdg.ac.id/index.php/embrio/article/view/125
Islamiyati, R. (2014). Nilai Nutrisi Campuran Feses Sapi dan Beberapa Level Ampas Kelapa yang Difermentasi dengan EM4. Buletin Nutrisi Dan Makanan Ternak, 10(1), 41–46. https://doi.org/10.20956/bnmt.v10i1.913
Kristianto, L. K. (2023). Potensi Ampas Kelapa Sebagai Bahan Pakan Ternak Alternatif di Kalimantan Timur. Warta BSIP Perkebunan, 1(1), 17–21. https://epublikasi.pertanian.go.id/berkala/wartabun/article/view/1504
Kurniawan, H., Utomo, R., & Yusiati, L. M. (2016). Kualitas Nutrisi Ampas Kelapa (Cocos nucifera L.) Fermentasi Menggunakan Aspergillus niger. Buletin Peternakan, 40(1), 26–33. https://doi.org/10.21059/buletinpeternak.v40i1.9822
Sigiro, O. N., Febrina, A., & Rahmawati. (2022). Pemanfaatan Ampas Kelapa Sebagai Sumber Pangan. Seminar Nasional Terapan Riset Inovatif (SENTRINOV) Ke-8 ISAS Publishing Series: Engineering and Science, 8(1), 585–590. https://proceeding.isas.or.id/index.php/sentrinov/article/view/1209
Pamungkas, W. (2011). Teknologi Fermentasi, Alternatif Solusi dalam Upaya Pemanfaatan Bahan Pakan Lokal. Media Akuakultur, 6(1), 43–48. http://dx.doi.org/10.15578/ma.6.1.2011.43-48
Panjaitan, D. (2021). Potensi Pemanfaatin Limbah Ampas Kelapa Sebagai Sumber Pangan Atau Bahan Substitusi Makanan Kesehatan. Jurnal Riset Teknologi Pangan Dan Hasil Pertanian (RETIPA), 1(2), 63–68. https://ejournal.ust.ac.id/index.php/retipa/article/view/1209
Pravitasari, G. A. (2017). Pengaruh Penambahan Fermentasi Ampas Kelapa (Cocos Nucifera L.) oleh Ragi Tempe sebagai Campuran Pakan Terhadap Bobot, Rasio Pakan, dan Income Over Feed Cost Ayam Kampung (Gallus Domestica). Universitas Sanata Darma. http://jpi.faterna.unand.ac.id/index.php/jpi/article/view/827
Putri, M. F. (2010). Tepung Ampas Kelapa pada Umur Panen 11-12 Bulan Sebagai Bahan Pangan Sumber Kesehatan. Jurnal Kompetensi Teknik, 1(2), 97–105. https://adoc.pub/tepung-ampas-kelapa-pada-umur-panen-bulan-sebagai-bahan-pang.html
Saragih, H., & Ndruma, M. L. (2020). Pengaruh Pemberian Ampas Kelapa Fermentasi Dalam Ransum Terhadap Performa Ayam Broiler T. Jurnal Ilmiah Peternakan, 1(1), 8–14. https://jurnal.uhn.ac.id/index.php/peternakan/article/view/143
Shanti, I. A. E., Octaviano, A. L., & Pramana, I. M. B. (2021). Proses Pembuatan Lengis Tandusan di Desa Dawan Klod, Kabupaten Klungkung Dalam Fotografi Story. Retina Jurnal Fotografi, 1(2), 116–124. https://jurnal2.isi-dps.ac.id/index.php/retina/
Suwitari, N. K. E., Suariani, L., Yudiastari, N. M., Kaca, N., & Tonga, Y. (2019). Performance of 0-14 weeks-aged super free-range hens that are fed by fermented coconut pulp flour-contained ration. Journal of Physics: Conference Series, 1402(5). https://doi.org/10.1088/1742-6596/1402/5/055027
Yamin, M. (2008). Pemanfaatan Ampas Kelapa dan Ampas Kelapa Fermentasi Dalam Ransum Terhadap Efesiensi Ransum dan Income Over Feed Cost Ayam Pedaging. Agroland: Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian, 15(2), 135–139.
Yulvianti, M., Ernayati, W., Tarsono, & Alfian R, M. (2015). Pemanfaatan Ampas Kelapa Sebagai Bahan Baku Tepung Kelapa Tinggi Serat Dengan Metode Freeze Drying. Jurnal Integrasi Proses, 5(2), 101–107. http://jurnal.untirta.ac.id/index.php/jip.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Luh Suariani, Ni Made Yudiastari, Ni Made Ayu Suardani Singapurwa, Gek Dian Dharma Yanti, I Putu Yoga Ary Nugraha
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.